Kultúrne a gastronomické vizitky Liptova a Spiša

Gastronómia na Liptove z čias Františka Wisnera

Pridané: 25.09.2013
O tom, aké jedlá sa objavovali na stoloch vyšších spoločenských vrstiev v 18. storoči na Liptove oboznámila členov MAS PhDr. Iveta Zuskinová na stretnutí nazvanom Gastronómia na Liptove z čias Františka Wisnera

Menu bolo zostavené z jedál, ktoré boli zaznamenané v historických dokumentoch. Každé jedlo dostalo pomenovanie späté s historickým obdobím a dostalo "svoj historický príbeh". 
Myšlienka oživeniea histórie prostredníctvom príbehov spätých s tradičnou gastronómiou sa stretla s veľkým záujmom všetkých zúčastnených. Podávali sa Jelenie medajlónky podľa Uršuly Ulrichovej, či Plnená kapsa komorského prefekta Františka Wisnera. "Slepú kuru" uvarila pani Božena Beharková z Pribyliny, tak ako ju robievali na Liptove. Nechýbali ani zázvorníky či neťahaná štrúdla. Jedlá podľa tradičných receptov pripravili a servírovali pracovníci Hotelu Smrek. 

Aktivita sa uskutočnila v rámci realizácie projektu spolupráce Kultúrne a gastronomické vizitky Liptova a Spiša, ktorý je zameraný na vyzdvihnutie tradičnej liptovskej a spišskej kuchyne, znovuobjavenie tradiťných postupov prípravy jedál a spoznanie kultúry stravovania a stolovania v týchto historických regiónoch. 

Fotografie z podujatia


návrat


 | Archív